Rummet för välbefinnande

Rummet för välbefinnande

torsdag 14 januari 2010

Miljötorsdag - Moder Jord!


Har ni tänkt på hur fantastiskt allting fungerar egentligen?!
Moder jord är ju enastående med sitt givande.
Men, vad ger vi egentligen tillbaka?

Det är så mycket vi tar för givet.....
Ren luft!
Rent vatten!
Bördig jord!

Ja, listan kan göras lång. Frågan är bara hur lång listan blir på det som vi ger tillbaka till Moder Jord? Hur visar vi vår tacksamhet egentligen?
Genom utsläpp, förorening, slöseri med resurser?

Vi lever i en värld som är så otroligt utvecklad så ibland är det svårt att tycka att man kan göra något, att man kan påverka. Men, om vi alla gör någonting litet och sedan lägger ihop det så blir det ju någonting stort i slutänden. Något som kan göra en väldigt betydande skillnad.
Var och såg filmen Avatar och fångades av alla dessa vackra miljöer. Men, det som framför allt etsade sig fast var deras leverne, deras vördnad för allt levande.

Om jag går till biblioteket och lånar en bok så har jag också ansvaret under tiden som jag läser den. När jag sedan lämnar tillbaka boken så förväntas det att den är ren, hel och oförstörd. Det är så reglerna är, så vi fått lära oss och det som vi lever efter.
Samma sak är det ju faktiskt med det som vi lånar från Moder Jord.
Så, när vi slänger saker faller det sig ganska naturligt att källsortera om man tänker i dessa banor.
Matrester, jord, växter mm har vi fått från Moder Jord och då kan vi också lämna tillbaka det till kretsloppet och därmed tacka för lånet.
Glasburkar, metall, batterier mm är inte någon som pluppar upp från jorden naturligt, och därmed heller inte skapat från Moder Jord. Då får de som skapat det - människorna - ta hand om det istället.
Ja, ni kan ju redan det här, men vi kan nog hjälpa varandra och påminna varandra då och då.

För varje gång som vi hejdar oss lite, tänker till och slänger rätt sak på rätt ställe - då har vi varit med och bidragit till den stora skillnaden!

Vill du fräscha upp ditt minne lite grand och se hur man sorterar, kika in här!

Ha en fin torsdag!
Mia

20 kommentarer:

Granne med Selma sa...

Mia! Vilket fint inlägg! Sitter här och tänker på Moder Jord som en bok från biblioteket :-) fantastisk liknelse och precis som du skrev: Det är så reglerna är!

Kram på dig!

Viola sa...

Vilket tankevärt inlägg, nog försöker man på olika sätt att bidraga med det man kan..och s¨å sant så...vi har vår jord till låns den stund som vi vistas där..ha en fin dag, kram

Skimrande kristaller sa...

Så fint du beskriver det hela!! Läst det två gånger, så tankevärt inlägg du delar med dig av. Ha det gott. Kram Lenita

Fånga dagen sa...

Åh vilka fina tankar du har. Och det är ju sant varenda ord.
Jag går alltid efter talesättet att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad. Samma sak gäller ju moder jord. Tänk om man bara öppnade sin ytterdörr och kastade in soporna till grannen och dessutom inte knöt ihop påsen. Det tänker jag ofta på när man ser förödelse och förstörelse efter en helg tex. Trasiga fönsterrutor nersparkade postlådor, trasiga ölflaskor i naturen. Ibland har tanken kommit till mig att om jag såg vem det var som gjorde så häsr så skulle jag gå hem till dem och göra samma sak.
Nej det är viktigt att vi som vuxna lär våra barn från början hur man ska vårda den här dyra skatten moder jord.
Underbart att läsa dina tänkvärda ord.
Kramar Lena

Matilda sa...

Hej Mia!
Vilket fint inlägg. Det där med den lånade boken kommer jag att bära med mig resten av livet. En perfekt liknelse som man aldrig glömmer.

Som du ser har jag fått ny adress, har skickat ett mail till dig också=).

Kramar till dig, Matilda.

meas vardag sa...

Så vackert! Må så gött!/ Anna

Marie sa...

Vilken underbar liknelse Mia, Moder Jord som en biblioteksbok. Det är bara du som kan komma på något så tänkvärt, du är fantastisk!!!!!!

Trevlig helg!
Kram Marie

Vit som snö sa...

Så sant som det är sagt Mia!
Jag kämpar på med sortering o har precis varit med stooort lass till återvinning. Kan inte förneka att jag tycker det är tidskrävande.
Men jag ska ta mej i kragen o bli ändå bättre.
Lovar dej Mia!
Kram Cilla

♥ Pia..... sa...

Hihi...såg vad Sussie skrev om ditt tänk om moder jord som en bok..mmm vilken vacker bok sen..en fin liknelse Mia...själv lever jag inte allt som jag vill lära de små som jag har förtroendet att jobba med(förskolebarnen:)..men men det är aldrig för sent att lära sej...nu ska jag leva efter mitt lilla tips idag tvätta med förstånd..och efter ditt tips..läsa boken moder jord..och sen lämna tillbaka den ..hel,ren och oförstörd:)..ha de gött..kram på dej Mia..Pia

Grön Iris sa...

Tänkte på Avatar i början av inlägget och blev så glad när du skrev just om den filmen.
Hoppas många ser den och tänker till!!!
Jag har länge sagt: Jorden bara ger och ger och vi bara tar och tar.
Där vi bor kan kompostera och källsortera. Det känns bra!

Kram Linda

Anonym sa...

Vilket bra inlägg Mia!

Jag försöker alltid tänka miljövänligt och har sopsorterat i minst femotn år. Jag hoppas verkligen att vi kan bevara jorden i någorlunda skick till efterkommande generationer.

recycling är inte dumt det heller :) i stället för att bara köpa nytt.

Mysig helg till dig

Varma kramen
Lena

Skimrande kristaller sa...

Kommer in här o vill önska dig en trevlig helg! Jaa.. jag läste ditt inlägg igen - det ä ju så fint o vackert skrivet!! Kram Lenita

Skogsfrun... sa...

vad fint skrivet och verkligen tänkvärt! Och en ba länk! Den hade jag aldrig sett och hur många gånger har jag inte funderat över något som jag inte riktigt vet vart jag ska slänga det :)

Kram pernilla

Beatrice sa...

Vilket klokt och tänkvärt inlägg! Visst är det så att vi tar mycket för givet, att vi alltid ska ha ren och klar luft m.m... men det är bara att inse att en dag kommer vi inte att ha det om vi inte börjar tänka till och hjälps åt att ta vårt ansvar.

Vilken fin blogg du har förresten! :-)

Kramar
Beatrice

Anki sa...

Du är allt för go du min vän! Japp källarutrymmena är ett elände, usch vad mycket bra att ha grejer det finns där...ja jag inbillar mig det iaf, hihi!
Å du är lika klok som vanligt, visst måste vi tänka på vår jord! Om alla gjorde en liten del skulle det bli mycket i slutändan!

Ha en mysig helg goa du!
Kramis Anki

Heidi-anitha sa...

Først må jeg få takke deg min venn...
For alle de vakre og gode ord du legger igjen til meg her på bloggen, det kjennes så godt i mitt hjerte når du har vært innom, ja du er noe speiellt også da.. Full av kjærlighet og godhet, og det er som jeg vil gi ordene du skriver til meg - tilbake.. det føles så rett og gjensidig..

Så må jeg si at jeg beundrer deg.. At du er du og at du får til mye her i livet. Du skaper om og begynner på nytt, og det skal jo ganske mye til for å få stablet seg på beina og bli sterk igjen, ikke sant?

Men det er du. STERK:0)..

Ønsker deg en vakker helg. Takk for tankevekkende ord, og visst skal jeg lære mine små godinger om moder jord:0)

stor varm klem til deg fra meg-..

Vitt hus med svarta knutar sa...

Tänkvärda ord som inte är helt nya för mig, jag försöker tänka på hur jag kan minska mitt avtryck på jorden. Din liknelse om låneboken är ett tydligt sätt att beskriva det på. På tal om bok så läste jag "Budskap från andra sidan" av Marlo Morgan för många år sedan. Den gav mig många tankar om hur vi utnyttjar Moder Jord(trots att boken fick mycket kritik).
Kram,
Regina

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det är bra med miljöinlägg, man tänker till lite extra. Att sortera sopor är jag bra på, både hemma och vid stugan. Och vår fina jord ska vi vara rädd om så mycket vi kan.
Ha det gott Mia
Kramar
AnnaMaria

Madame B - Vintage & Chic Antique sa...

Ja du Mia, du är allt god du.
Du skriver så vackert, men vackra tankar ger en vacker själ. En vacker själ det har du min vän.
Jag tänker ofta på dig.
Sköt om dig.
Kram
Harriet

Prillig sa...

Så klokt sagt!! Visst måste vi tänka oss för och vårda vår natur.

Vi åker buss på torsdag morgon. Tråkigt om du inte kommer iväg, men positivt att du har att göra...;-)

Kramar och kärlek

britt