Rummet för välbefinnande

Rummet för välbefinnande

söndag 15 september 2013

Freja af Fryken

Kommer så väl ihåg när jag var liten och vi var och hälsade på hos mormor och morfar. Det var alltid så spännande när han berättade för oss om livet förr. Vi satt där tysta runt omkring honom och lyssnade med stora öron. 

Speciellt när han berättade skrönor om ångbåten Freja som hade förlist i Fryken i slutet av 1800-talet. Det var en kastvind som gjorde så att fartyget krängde och den osurrade lasten försköts. Freja slog runt inom loppet av några sekunder. Vilken katastrof! 

Åren gick och historier berättades. Skulle man någonsin hitta Freja igen? Fryken var ju djup! Och om man fann henne, skulle hon gå att bärga? Tänk om det fanns någon värdefull last? 

Här sitter jag nu och tänker tillbaka på allt som hänt sedan jag fick de här historierna berättade för mig när jag var liten. Fartyget bärgades faktiskt efter 98 år på botten och Ångbåtsföreningen Freja bildades. För den som vill läsa mer, gå in här

------------------------------------------------------------

Under veckan som gick blev jag lite extra glad när en bekant berättade för mig att det skulle anordnas en hantverksmarknad nere vid Fryken den 13 oktober. Det är två härliga tjejer, Annika och Kristin, som arrangerar denna dag i samarbete med Ångbåtsföreningen Freja. 

Visst är det väl underbart med eldsjälar som ser till att det händer någonting?!

Under sommaren har de drivit café i det vackra gula trähuset som ligger vid kajen och förhoppningar finns om att fortsätta att hålla öppet även under hösten. När Gäddfestivalen går av stapeln i Kil, kommer de att ha caféet öppet. Tänk att sitta där och blicka ut över vattnet med något gott att fika. 

Foton: Ingemar Martinsson, Kristin/Ångbåtsföreningen Freja 
Foto: Ingemar MartinssonFoto: Kristin/Ångbåtsföreningen Freja

Ja, det är verkligen vackert där och en toppenfin miljö för att arrangera en marknad med hantverk, slöjd och mat.  Passa nu på att boka in söndagen den 13 oktober mellan kl 11-17. 

Freja af Fryken finns även på Facebook, klicka härFoto: Ingemar Martinsson

Är du hantverkare och vill vara med och sälja av dina alster?
Kanske vill du bara ha lite mer information om den här hantverksdagen? 
Kontakta Annika eller Kristin på frykstastation@gmail.com


1 kommentar:

Anonym sa...

Utrolig koselig historie:)
Ja, familien før oss har virkelig lært oss mye og det er jo så koselig å ta med seg videre:)
Herlige bilder:)
Ønsker deg en god uke
Klem Merete